Égifénybenfürdő

Semmi újat nem írok, csak átszűröm magamon a világot.

2016. április 6., szerda

Amerika messze van


Messze van és kész. De a világ változik, gyorsabban, mint eddig a történelemben bármikor. Ami odaát történik, nagyban befolyásolja vajdasági létünket is. Nehéz elhinni?
Az idén elnököt választanak az amerikaiak. Ez időnként nálunk is feltűnik a hírekben.  Nem túl sokatmondóan. Pedig igen is számít, hogy ki lesz az Egyesült Államok 44. elnöke. A mostani, Barack Obama hatalmas csalódást okozott a polgároknak, akik hatalomra jutatták. Az általa ígért változás sosem valósult meg. Az erős washingtoni gazdasági lobbi mellett ez talán lehetetlen küldetés volt. Most ez lényegtelennek tűnik, mert megváltoztak a politikai játékszabályok. Az internet hirtelen átírta azokat. Az információ könnyen elérhető, ellentmondó kijelentések egymás mellé illeszthetők, minden jelölt múltja átvilágítható. Ezt használja ki az interneten virágzó alternatív média. Amerikában a lakosság nagy része a világhálón szerzi be a híreket. Egyre többen húzzák ki a tévé dugóját. A hagyományos sajtó halálra van ítélve és ez lassan gyűrűzik felénk is. A média propaganda jellege már rég nyilvánvaló. Erre ébredtek rá egyre többen az óceánon túl is. A csatornák többsége konzervatív gondolkodású iparmágnások kezében van, akik eddig ügyesen meghúzódtak a háttérben. De az internet olyan áttekinthetőséget hozott, ami lehetetlenné tette a nyilvánvaló titokban tartását és a látszat fenntartását, hogy Amerikában cenzúra mentes a sajtó. A YouTube-nak és hasonló videós oldalaknak köszönhetően bárki szóhoz juthat. A cuki cicákon kívül bizony sok valóban szabad hírcsatorna is működik. Így jutott az esélytelen elnökjelölt oda, hogy vezeti a felmérésekben a népszerűségi listákat.
Nőként talán azt kéne mondanom: hajrá Hillary Clinton! Nem mondom. Mert ő egy ízig-vérig klasszikus politikus, aki beszédeit az adott helyzetnek megfelelően szerkeszti meg. Nézeteit a felmérések eredményeihez és nem lelkiismeretéhez igazítja. De előkerülnek az archivált felvételek és kegyetlenül rámutatnak kétszínűségére az interneten. Multimilliárdos cégek pénzelik a kampányát és bankároknak tartott milliókért beszédeket. Demokrata színekben indulna, de nézetei a meglévő pénz uralta kizsákmányoló kapitalista rendszer fenntartását és szolgálatát sugallják. Ebből pedig már mindenkinek elege van. Ellenében pedig megjelent ez az őrült professzorra hasonlító, 74 éves Bernie Sanders, a maga több évtizedes makulátlan, haladó szellemű, szociálisan érzékeny múltjával. Egy vérbeli hippi a 70-es évekből, aki megtartotta nézeteit. A polgárok adományaiból kampányol és állja a sarat, pedig nem csak a többi demokratikus jelölttel áll szemben. Az egész amerikai politikai rendszer őt támadja. Miért? Mert betiltaná a kampányok pénzelését cégek által. Azt ígéri, hogy véget vet a lobbizásnak, ami elszegényítette az amerikai átlag polgárokat és szuper gazdaggá tette az egyébként is kivételezetteket. A multinacionális cégek a maguk kénye-kedve szerint alakíthatták a törvényeket, elvégre az ő pénzüktől függött, hogy kit választanak meg képviselőnek, ki tarthatja meg mandátumát. Számukra Bernie Sanders veszélyes. Eleinte tudomást se vettek róla, hisz a negatív reklám is lényeges lehet. De a politikus népszerűsége és győzelmei ezt egy idő után lehetetlenné tették.
Ha ránézek, ha hallgatom beszélni, újra remélni kezdek. Bernie Sanders megválasztása hatalmas fordulatot hozhat a történelemben. Egy őszinte ember, aki hisz a békében, egyenlőségben és együttműködésben. Egy ember, aki kivenné az irányítást az olajmágnások és fegyvergyárosok kezéből.
Nem vagyok naiv, tudom, hogy a világ nem változhat meg az egyik pillanatról a másikra. De azt tudom, hogy a hozzáállásunk sokat számít. Ha az Óperenciás tengeren túl győzhet a józan ész, talán nincs minden veszve. Felénk is felbukkanhat valaki, akire érdemes lesz szavazni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése